X

Silosi

Re-Kreativni centar zajednice
2021.
Beograd

SKLADIŠTE BESKONAČNE ENERGIJE BEOGRADA

Vesti

TKV i Jana Danilović završile murale na Silosima

Zaokružena letnja sezona beogradskih Silosa uz desetine muzičkih nastupa, izložbi, predstava, projekcija, radionica...

Mi pokrećemo sve(t)

Od prvog točka do helikoptera na Marsu! Otkrijte super-zabavnu istoriju transporta u Silosima

Klasići u Silosima!

Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti na zajedničkoj izložbi

Nataša Ilić otvara Kosmos u beogradskim Silosima

Sve vesti

Na samo 1500m od Trga republike, na obali Dunava nalazi se kompleks od četiri monumentalna silosa čija je visina 28 metara i koji se poput pčelinjeg saća sastoje od ukupno 64 ćelije. Ovi, svojevrsni spomenici brutalističke arhitekture, dobili su novi život zahvaljujući Gaia pokretu, neprofitnoj organizaciji koja u Silosima razvija programe iz oblasti umetnosti, obrazovanja, rekreativnog sporta i zaštite životne sredine.

ČETIRI SILE SILOSA: OBRAZOVANJE, UMETNOST, EKOLOGIJA I REKREATIVNI SPORT

Zamišljeni kao jedan od međunarodnih simbola Beograda u bliskoj budućnosti, Silosi će sadržati muzej posvećen gradu, event centar za različite programe tokom cele godine, umetničku galeriju posvećenu ovdašnjoj umetničkoj sceni, te letnju pozornicu namenjenu panel diskusijama, pozorišnim izvođenjima i muzičkim nastupima, ali i vežbanju joge i drugim vidovima edukacije. I sami Silosi i njihovo bliže okruženje, biće izložbeno mesto za brojne murale, svetlosne instalacije i druge umetničke izložbe i eksponate u prostoru.

OD PRVE BOTANIČKE DO NOVIH URBANIH BAŠTI BEOGRADA

Nedaleko od mesta gde je Josif Pančić 1874. godine osnovao prvu Botaničku baštu Beograda, danas su postavljene urbane bašte, koje baš kao i pre na ovoj lokaciji, za cilj imaju promociju uzgoja lekovitog i začinskog bilja u gradskim uslovima. Po sličnom modelu i u saradnji sa eko-pokretom Supernatural postavljeni su i Medonosni vrtovi sa 12 košnica i 700 medonosnih biljaka, a koji će imati ekološki uticaj na celu širu zonu i njen plan ozelenjavanja u narednim godinama.

MESTO OKUPLJANJA JEDNE NOVE SCENE

Jedna od centralnih tačaka u Silosima je Ponta•011 koji radi svakog dana od 12 do 24 časa, a vikendom do 01h iza ponoći. Pokrenuta radi okupljanja jedne nove scene, Ponta će tokom leta pružiti svežinu Dunava u dubokoj senci Silosa, te spektakularan zalazak sunca iznad najveće evropske reke. Muzička selekcija poverena je beogradskom disk džokeju Kristijanu Molnaru koji će uz brojne goste svakog vikenda ispuniti staro fabričko pristanište. Posetiocima Silosa svakodnevno, od 16:30 do 23h, dostupna je i ponuda najtraženijeg food kamiona u gradu - Burger House, a u planu su i brojne druge opcije za hranu u Silosima, ali i u celoj, široj zoni.

PB
RM
LP
MV
LS
GF
GH
BH
UB
HS
PB

Ponta•011

Bar u dubokoj senci Silosa. Zaštićen od kiše, otvoren za svežinu Dunava u letnjim danima. Od sunca skriven kad je najtoplije, a ka suncu gleda dok zalazi u najveću evropsku reku. Jastuci i utičnice čine ga savršenom tačkom za rad na otvorenom. Dok danju reka nosi stres, noću je Ponta mesto za ples. Radno vreme od 12 do 24h, a vikendom do 01h iza ponoći.

RM

Radio Mlin

Nekada mesto iz kojeg su se pokretale dizalice, a i danas mesto odakle nas dižu DJ majstori i gosti budućeg Radija Mlin. Rezident ove kuće zvuka iz koje se tera Funktion One sistem, univerzalno je voljeni as i DJ velemajstor - Kristijan Molnar. Njegovi gosti i muzički prijatelji kojima povremeno preda komandnu tablu, paziće je kao svoju.

LP

Letnja pozornica

Daske koje život znače dobiju taj neki puni smisao kad se na njima, recimo, vežba joga. Ili održi tribina o zaštiti životne sredine. Ili svira glasno i recituje strasno, a iznad svega igraju predstave, bar to je jasno. Nekadašnja Pozorišna ulica konačno je stigla skroz do Dunava.

GH

Gaia's Heart

Mural naše proslavljene umetnice Jane Danilović. Živo srce na armaturi Silosa. Znak novog početka. Sa ovim srcem počeli su otkucaji jednog novog života. Obnove starog simbola nekog novog vremena. Gaia pokreta.

MV

Medonosni vrt

Silosi su mesto okupljanja, stvaranja i saradnje. I zato su Gaia pokret i Supernatural, uz pomoć Mad Meda i ambasada Slovenije i Holandije, stvorili novi dom za pčele i njihovih 12 košnica okruženih medonosnim biljkama. Naši vredni prijatelji pomažu nam da ozelenimo nekadašnju industrijsku zonu i da nas svakodnevno podsećaju da radimo zajedno.

LS

Loveseats

Izdvojene klupe, u krilu Silosa, uz otkucaje srca, na jezicima raznim kažu - Ljubav. Za razgovor, za tišinu, za poljubac, za blizinu.

UB

Urbane bašte

Nedaleko od mesta gde je Josif Pančić zasnovao prvu Botaničku baštu Beograda, nakon decenija industrijske prošlosti, danas se ponovo sadi lekovito bilje. Po modelu koji su prihvatile brojne svetske metropole, i beogradske urbane bašte u okviru Silosa, biće prevashodno mesto na kojem se uči o uzgoju hrane u gradskim uslovima.

HS

Holy S#it

Mesto na koje i car ide sam. Samo što u Silosima tu obično sretne i brojne drage ljude. I to je sve okej, samo duže zadržavanje je za izbegavanje, hvala unapred.

BP

Beach Pls

Tačka da te sunce takne. Ligeštule na štrafte i naše more ispod keja. Plivanje nije dozvoljeno, ali sunčanje se preporučuje za dobro zdravlje. Možda voda i nije plava, ali je boja zalaska holivudska prava.

BH

Burger House

Burgeri su u kući, i uvek sveži, vrući. Najtraženiji food truck sa beogradskog druma, sakrio se ispred Silosa da nahrani gladne. Otvoren svakog dana od 16:30 do 23h, Burger House je tu za sve one koji troše teško stečene kalorije na dens-floru ispred DJ kabine Radija Mlin.

GF

Gaia Faia

Gori vatra sad u nama, pa što da ne gori i u našem otvorenom ložištu. Da greje noću, ali i da podseća da se odgovornije ponašamo prema Zemlji. Dok nas još trpi.

OTVARANJE GALERIJE

Atmosfera

POSETI NAS

Ulaz u zonu Silosa nalazi se na kraju ulice Dunavski kej, broj 46, na Dorćolu, iza rampe nekadašnje fabrike "Žitomlin", gde je i parking za sve posetioce bez obzira na prevozno sredstvo jer su Silosi pešačka zona. Profesionalno fotografisanje i snimanje u zoni Silosa moguće je samo uz prethodnu najavu i saglasnost Gaia pokreta.

Dunavski kej 46

Udaljenost
Skadarlija900m
Botanička bašta1200m
Trg republike1200m
Skupština grada Beograd1500m
Kalemegdan1700m
Brankov most2200m
Sva prava zadržana. 2021. Gaia pokret.