X
Pogledaj sve vesti2022-06-11

"ArtWalks" - retrospektiva Milene ZeVu u Silosima do 19. juna!

Izložba "ArtWalks 2002-2022" otvorena je u petak 10. i trajaće do 19. juna, a publici donosi dvadesetogodišnju retrospektivu beogradske konceptualne umetnice Milene ZeVu, ali i čitav niz pratećih događaja. Pored razgovora sa umetnicom i plesnih performansa, 18. juna će u okviru ove postavke nastupiti sastav "Puerto Flamenco" iz Sevilje, poznati folk-fjužn bend Etnika sa Malte, kao i naša istaknuta koncertna pijanistkinja i kompozitorka Irina Dečermić.

Nimalo lak zadatak da bude kustos dvodecenijske retrospektive imala je Nina Vagić, a na samom otvaranju ispred platoa galerije Silosa, nastupila je i Una Nikolić, čiji je DJ set bio odlična uvertira u veče koje se već sad kandiduje za događaj sezone ovog tipa kod nas, što je potvrdila i izuzetna posećenost. Izložba se može videti, ali i doživeti, svakog dana od 12 do 21h, a ulaz je slobodan.

Milena ZeVu je diplomirala na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, a njen kreativni opus uključuje slike, skulpture, video radove, instalacije i performans. U periodu od 2001-2015. godine, stvarala je umetničke kolekcije na razne teme u kombinovanoj tehnici sa akrilikom, cementom i kristalima, da bi od 2015. započela svoj novi umetnički pravac koji naziva ArtWalks (Umetnost u pokretu).

ArtWalks (Umetnost u pokretu) naglašava potrebu umetnice ZeVu da oslobodi umetnost od konvencionalnih izložbenih prostora, kao i od dominantnog zapadnog sistema savremene umetnosti, kojem su mnogi umetnici podređeni. Milena se ujedinjuje sa svojim radom kako bi održala njegovu nezavisnost i slobodu umetničkog stvaralaštva.

Završen "Proces" u Silosima - briljirali studenti umetničkih fakulteta