X
Pogledaj sve vesti2023-11-14

Izložba “Akvatektorijum - Staništa Budućnosti” koja se održala u Silosima je bila posebno umetničko iskustvo!

Izložba “Akvatektorijum - Staništa Budućnosti” koja se održala u Silosu 3 tokom septembra je bila posebno umetničko iskustvo koje je okupilo arhitekte, studente arhitekture, likovne i primenjene umetnike udružene u praksama koje su vizuelno i konceptualno istražile intrigantnu temu budućnosti staništa. 



Naziv izložbe, “Akvatektorijum: Staništa Budućnosti,” inspirisan je konceptom predstavljanja Republike Srbije na 18. Međunarodnoj izložbi arhitekture Bijenalu u Veneciji 2023. godine i ona je samo jedan segment trogodišnjeg umetničkog projekta H3O2, čiji je autor arhitekta Miloš Stojković Minić. Ova izložba je važna i zbog toga što ne predstavlja samo prostor za izlaganje umetničkih dela, već i mesto gde se promoviše dijalog između umetnika i publike, otvarajući vrata ka raznolikim umetničkim pravcima. 

Jedan od vrhunaca izložbe bila je prostorno-ambijentalna instalacija pod nazivom “Martirijum” vizuelnog umetnika Stipić Dudwarszky Dušana. Ona je stvorena umetnikovim korišćenjem sirove ovčije vune i čelične konstrukcije i oslanja se na njegovu metničko-teorijsku osnovu inspirisanu mogućnošću vizualizacije univerzalizovanog svetog prostora kao duhovnog utočišta za savremenog čoveka, te je ova umetnička vizija istovremeno i pogled u budućnost, predstavljajući duhovno stanište koje asocira na večnost. 

Ove godine, Silos 3 je pored Silosa 1 koji je bio klica kreativnosti, postao epicentar umetnosti i kulture, ugostivši brojne inspirativne događaje, uključujući upravo ovu izložbu. 


Nova sabirnica društvenog života Beograda

Silosi, kao nova sabirnica društvenog života Beograda, projekat su neprofitne organizacije Gaia pokret čija četiri stuba delovanja su obrazovanje, umetnost, sport i zaštita životne sredine. U Silosima su se predstavljali naši brojni umetnici poput Svetlane Ninković, Dragane Ognjenović, Milene ZeVu, Mia Stanišića, ali i desetine studenata umetničkih fakulteta u Beogradu, dok su događaje održale naše vodeće manifestacije Bitef, EXIT, Belgrade Fashion Week i brojne druge. 

Iz Medonosnog vrta i pčelinjaka Silosa potekao je višestruko nagrađivani brend meda „Mad Med“, a u celoj zoni Silosa redovno se održavaju izložbe, festivali hrane i pića, predstave za decu i odrasle, edukativni paneli i konferencije, zanatske radionice, časovi joge, bazari domaćih proizvoda i čitav niz muzičkih i raznih drugih dešavanja.

Novogodišnji bazar u Silosima okupio najviše posetilaca do sad!

Još jedno uspešno izdanje novogodišnjeg bazara je za nama!

Ljubivoje Ršumović: „Važno je da čovek u sebi sačuva tog homo ludusa, to dete spremno za igru.”

Nakon svečanog otkrivanja murala i druženja u medonosnom vrtu, seli smo na klupu sa čika Ršumom i sa njim porazgovarali o korenima, detinjstvu i, naravno, domovini.