X
Pogledaj sve vesti2023-07-25

Održana druga smotra studentskog stvaralaštva „Proces 2023“ u Silosima

Posle velikih izložbi „Stvarnost očima velikih podataka“ i „Magija pirotskog ćilima“ u beogradskim Silosima održana je druga po redu smotra studentskog stvaralaštva „Proces 2023“ u julu ove godine. Manifestaciju je organizovalanaša neprofitna organizacija Gaia pokret uz pomoć studenata menadžmenta i produkcije, a na smotri koja je sadržala više grupnih izložbi, filmske projekcije, te muzičke nastupe gostiju iz zemlje i sveta, uz brojne druge prateće programe, učestvovalo je više od 70 studenata brojnih beogradskih fakulteta među kojima su fakulteti muzičke, likovne, dramske i primenjene umetnosti, arhitekture i brojni drugi. 

Manifestacija je zauzela mesto u celoj zoni Silosa, uključujući stalnu postavku u galeriji prvog silosa, do tzv. „pop-up“ postavke u trećem silosu, od Medonosnog vrta do letnje pozornice, dok su žurke bile smeštene u Ponta baru pored Dunava. Na samom otvaranju nastupio je gost iz Londona, DJ Dirty Hairy, koji je došao sa svojom kolekcijom raritetnih ploča, dok je već sutradan od nastupio jedan od vodećih DJ zvezda regiona, Dejan Milićević, sa potpuno ekskluzivnim izborom muzike koju jednom godišnje vrti samo za okupljene ispred Silosa dok satima uživaju u nestvarnim zalascima sunca. Džez trio sastavljen od studenata Fakulteta muzičke umetnosti održao je još jedan nastup slobodan za sve posetioce, dok su drugog vikenda ove smotre nastupali i kultno beogradski disk džokeji Petko, Marko Vuković i Ognjem.

U okviru dvodnevnog ciklusa „Proces rada studenata filma“, publici u Silosima postale su dostupne i projekcije 20 odabranih studentskih filmova. Radionica pod nazivom „Radi šta te radi“ donela je svih zainteresovanim priliku da nauče osnove fotografije, slikanja, ali i pevanja i drugih znanja koje naši studenti stiču tokom školovanja. Manifestacija „Proces 2023“ za cilj ima da osnaži studentsko stvaralaštvo kako bi još tokom školovanja mladi umetnici, ali i studenti svih profila, imali priliku da izlažu i prikaziju svoje radove, kao i da tokom smotre steknu prva radna iskustva, bilo da su iz domena produkcije ili umetnosti.

Nova sabirnica društvenog života Beograda

Silosi, kao nova sabirnica društvenog života Beograda, projekat su neprofitne organizacije Gaia pokret čija četiri stuba delovanja su obrazovanje, umetnost, sport i zaštita životne sredine. U Silosima su se predstavljali naši brojni umetnici poput Svetlane Ninković, Dragane Ognjenović, Milene ZeVu, Mia Stanišića, ali i desetine studenata umetničkih fakulteta u Beogradu, dok su događaje održale naše vodeće manifestacije Bitef, EXIT, Belgrade Fashion Week i brojne druge. 

Iz Medonosnog vrta i pčelinjaka Silosa potekao je višestruko nagrađivani brend meda „Mad Med“, a u celoj zoni Silosa redovno se održavaju izložbe, festivali hrane i pića, predstave za decu i odrasle, edukativni paneli i konferencije, zanatske radionice, časovi joge, bazari domaćih proizvoda i čitav niz muzičkih i raznih drugih dešavanja.

Pod sjajem zvezda: Manifestacija koja je ovog vikenda okupila sve generacije Beograda ispred Silosa!

Duh starih vremena, igranki i šetnji korzoom ovog vikenda okupio sve generacije Beograda ispred Silosa!

Svečano otvorena velika izložba pirotskih ćilima u beogradskim Silosima

Velika izložba „Magija pirotskog ćilima“ sinoć je svečano otvorena u Domu kulture Silosi Beograd.