X
Pogledaj sve vesti2024-06-08

Počelo zagrevanje za Pariz – u Silosima otvorena izložba u susret Olimpijskim igrama!

Ova interaktivna postavka zamišljena je kao veliko zagrevanje za 33. po redu Olimpijske igre u Parizu, a zajedno su je organizovali Olimpijski komitet Srbije i Gaia pokret, neprofitna organizacija koja stoji iza beogradskih Silosa. Ova nesvakidašnja izložba posvećena najvećem i najvažnijem sportskom takmičenju na svetu, trajaće do 23. juna uz pregršt pratećih programa kao što su vođene ture, radionice, panel diskusije, kvizovi, pa čak i lov na blago za mlade! Ulaz je slobodan, a radno vreme postavke je od 12 do 21h, svakog dana osim ponedeljka.

 

Nove hologramske tehnologije, uzbudljivi olimpijski posteri, svečane uniforme, i brojni atraktivni eksponati u Silosima približili su posetiocima olimpijski pokret čija veličina i značaj prevazilaze sportska takmičenja i rekorde. Košarkašice Nevena Jovanović i Saša Čađo, osvajačice bronzane medalje sa Olimpijskih igara Rio 2016, zvanično proglasile Izložbu otvorenom i pozvale građane Srbije da posete izložbu i tako pruže podršku našem timu koji će nastupiti na Olimpijskim igrama u Parizu.

A zvanicama se na početku obratio i generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Đorđe Višacki koji je, pored ostalog, rekao: „Želeli smo da sa ovom izložbom dotaknemo srca, pre svega mladih, ali i svih nas koji delimo olimpijske vrednosti prijateljstva i takmičarske izvrsnosti i zato se nadam da će posetioci uživati u svemu što smo im spremili“.

Anastasija Ćetković, osnivačica „Gaia pokreta“, organizacije koja je od starih žitnih silosa kreirala najveću društvenu sabirnicu Beograda, dodala je da su „Olimpijske igre zaista mnogo više od sporta jer su one bile i ostale najveća smotra koju čovečanstvo ima. Olimpijski duh je ujedno i duh prijateljstva među narodima, duh multikulturalnosti, duh umeća i umetnosti, kako takmičarski tako i duh fer pleja, a iznad svega – duh mira koji nas podseća da smo svi jedna velika zajednica na ovoj jednoj planeti koju imamo“. Okupljenima se obratila i članica izvršnog odbora DDOR osiguranja Tatjana Rakočević: „Sa ponosom podržavamo Olimpijski komitet Srbije u sad već drugom ciklusu i pozivamo sve da učestvuju u Olimpijskom kvizu i Lovu na blago, te tako osvoje izuzetno vredne nagrade koje smo spremili za posetioce”.

Posetiocima je posebno atraktivan bio holoboks koji je uz pomoć novih tehnologija vodio okupljene u prave štafetne trke sa olimpijskim bakljama koje su nekoliko puta prolazile i kroz našu zemlju. Uvek zanimljivi bili su i olimpijski posteri koje bi uvek radili najbolji likovni umetnici i grafički dizajneri širom sveta, spajajući tako sport i umetnost, tradiciju i savremenu kulturu. Pažnju su privlačile i svečane uniforme koje su naši sportisti ponosno nosili tokom 112. godina duge istorije olimpizma kod nas. Sportisti Srbije debitovali su na Olimpijskim igrama 1912. godine, a izložba „Olimpijske igre – više od sporta!“ prikazuje i brojne istorijske fotografije, ali video zapise i predmete koji su bili predstavljeni kroz Virtuelni olimpijski muzej. Posetioci su imali priliku da zavire u olimpijsko selo i saznaju šta se nalazi u torbi naših olimpijaca, a svi zainteresovani narednih dana moći će da ostave poruku našim sportistima na posebno kreiranom zidu želja.

Izložbu ima bogat prateći program za sve generacije, a već danas od 16 časova mlade očekuje lov na blago, a večeras od 19 časova u Silosima biće održan panel na kojem učestvuju olimpijske šampionke Tijana Bogdanović i Svetlana Obućina. Već sutradan, u nedelju od 13 časova održaće se Olimpijski kviz, a od 15 časova Eko radionica posvećena pticama. I narednih dana posetioce očekuju vođene ture, kreativne radionice kroz „Olimpijski čas“, Razgovori sa šampionima, eko radionice Dečije ekološke akademije, panel diskusije komisije „Žene i sport“ Olimpijskog komiteta Srbije na teme: „Olimpijske šampionke nekad i sad“ i „Šta posle olimpijskog zlata?“, promocija knjige „Krugovi Berlina 1936“ autorke Tamare Malešev, kao i obeležavanje 40 godina od Olimpijskih igara u Los Anđelesu.

U Silosima sa radom počeo penjački centar sa najvećom stenom u Beogradu!

Ponuda glavnog grada svim ljubiteljima rekreativnog sporta i aktivnosti na otvorenom od danas je značajno bogatija jer je sa radom počeo novi penjački centar „Silosi Utopia“!