X
Pogledaj sve vesti2022-03-01

Superpozicija i Gyotaku: Dve izložbe u Silosima

U četvrtak 3. marta, sa početkom u 19 časova, naša umetnica i profesorka na Fakultetu primenjenih umetnosti - Leonora Vekić otvoriće izložbu “Superpozicija” koja je ujedno i njen doktorski umetnički projekat. U galeriji Re-Kreativnog centra Silosi Beograd u toku je i izložba “Gyotaku” Miodraga Mia Stanišića, a obe postavke traju do 13. marta.

Leonora Vekić (1970) diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti na Odseku za dizajn tekstila 1995. godine. Magistrala je 2000. godine na predmetu Tapiserija (mentorka: profesorka Jadranka Simonović). Od 2005. godine zaposlena na Fakultetu primenjenih umetnosti, Odsek tekstil, sada je u zvanju vanrednog profesora, uža umetnička oblast Tekstil.

Član je umetničke grupe LUM [1995-1998], i ULUPUDS-a [od 1996. godine]. Ostvarila je 12 samostalnih i učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama i modnim revijama u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi se nalaze u kolekcijama Fondacije Bortolaso-Totaro, Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, i Ustanove za izradu tapiserije Atelje 61, Petrovaradin.

Dobitnica je većeg broja nagrada i priznanja, izdvajaju se: Plaketa 22. bijenala tapiserije za rad Modulor, 22. Bijenale tapiserije ULUPUDS, 2016; Velika nagrada 46. Majske izložbe ULUPUDS-a, 2014; Otkupna nagrada Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, 2010; Plaketa Sekcije za tekstil i savremeno odevanje ULUPUDS-a za stvarne rezultate u 2010. godini; Prva nagrada ULUPUDS-a na Bijenalu tapiserija, 2010; Plaketa Sekcije za tekstil i savremeno odevanje ULUPUDS-za stvarne rezultate u 2009; Plaketa ULUPUDS-a na Bijenalu tapiserije, 2000.

Mio Stanišić, rodjen 1980. u Beogradu. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti, na odseku Restauracija i konzervacija, a doktorirao na programu primenjenih umetnosti i dizajna na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Radi kao saradnik na nastavi na Fakuletetu primenjenih umetnosti i dizajna. Ima status samostalnog umetnika od 2008. godine, ULUPUDS. Poslednjih godina radi u umetničkom odeljenju domaćih i stranih filmskih produkcija.

Gyotaku (jan. gyo - riba, taku - štampa) je metoda koja se razvila na Dalekom istoku i opisuje prirodne teksture i oblik ribljeg reljefa. Nastaje kao potreba ribara da zabeleže svoj ulov.  Postavku izložbe čine ručno štampani grafički listovi na japanskom papiru tradicionalnom metodom, a inspiracija umetnika potiče iz ljubavi prema prirodi, objektima iz prirode i njihovoj strukturi, ali je u metodama i tehnikama tradicionalan i posvećen starom načinu stvaranja. 

 

U Silosima pokrenut ovogodišnji 11. po redu Maj mesec matematike (M3)

Dve izložbe posvećene matematici i gejmingu u Silosima do 31. maja

TKV i Jana Danilović završile murale na Silosima

Zaokružena letnja sezona beogradskih Silosa uz desetine muzičkih nastupa, izložbi, predstava, projekcija, radionica...