X
Pogledaj sve vesti2023-06-17

Svečano otvorena velika izložba pirotskih ćilima u beogradskim Silosima

Velika izložba „Magija pirotskog ćilima“ sinoć je svečano otvorena u Domu kulture Silosi Beograd. Ovaj multidisciplinarni događaj u produkciji Gaia pokreta trajaće do 2. jula, a pratiće je izvođenja pozorišnih predstava, bazar pirotskih proizvoda, radionice tkanja sa pirotskom šarom, dečije radionice crtanja pirotskih ornamenata, promocija knjige „Ornamenti Srbije“ i video rad „Kaleidoskop“ akademske slikarke i istoričarke umetnosti dr Milice Živadinović, te kratki dokumentarni film u režiji Maje Uzelac. Sama postavka okupljenima je predstavila preko 60 pirotskih ćilima velikih formata iz kolekcije porodice Nikolić, uz brojne manje prostirke, šustikle i antikvarne primerke nameštaja, a izložbu je donatorski podržala domaća kompanija Esensa. 

Izložba je otvorena izvođenjem predstave „Darovni ćilim Cvete Agnine“ po istoimenom komadu Piroćanca Momčila Antića, koju su na dijalektu južne Srbije izvele glumice Angelina Lukić i Sara Jovanović u režiji Juga Đorđevića. Nakon predstave, okupljenima se obratio i g. Miomir Nikolić izrazivši zadovoljstvo što je porodična kolekcija stavljena u službu promocije pirotskog ćilima: „Velika je sreća i privilegija posedovati nešto tako magično kao što je to pirotski ćilim. A sa njim ide i ništa manja odgovornost da se on sačuva kroz generacije, kao i da se sa ovakvim događajima oživi i ponovo raširi ta jedinstvena veština tkanja jer je to jedini način da se očuva naš nacionalni simbol“. I osnivačica Gaia pokreta i producentkinja izložbe Anastasija Ćetković poželela je dobrodošlicu posetiocima Silosa: „Pirotski ćilim se oduvek pravio za porodični dom i povezivao je zajednicu poput svojih nežno utkanih niti. Nadam se da će i sa ovom izložbom povezati sve svoje posetioce koji će dalje proneti glas o ovim izuzetnim delima naše narodne umetnosti“.

Na izložbi čiji su ko-autori profesori Fakulteta primenjenih umetnosti dr um. Leonora Vekić i dr um. Zlatko Cvetković nalaze se informativni paneli na kojima će posetioci mogu da saznaju više o fenomenu pirotskog ćilima koji je još na svetskoj izložbi u Beču 1886. godine prepoznat kao fenomen jer ima isto lice i naličje, po čemu je jedinstven širom planete. Na svetskim izložbama je redovan do 1940. kao nacionalni simbol Srbije, a 1922. godine je bio vodeća dekoracija venčanja kralja Aleksandra i kraljice Marije Karađorđević. I britanska kraljica Elizabeta, kao i brojni državnici i slavne ličnosti, dobijali su na poklon pirotske ćilime od kojih su mnogi danas neprocenjive vrednosti. Izrađuje se isključivo od kvalitetne vune, a osim na podovima, koristi se i za prekrivanje nameštaja i zidova, a neretko se viđaju i jastuci, torbice, te čitav niz dekoracija. Od 2012. godine, pirotsko ćilimarstvo je upisano u Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije pod zaštitom UNESCO-a i tom prilikom je izdvojeno 96 ornamenata i 122 šare od kojih za svaku postoji narodno verovanje na koji način utiče na svog vlasnika i dom u kojem se nalazi.


Nova sabirnica društvenog života Beograda

Silosi, kao nova sabirnica društvenog života Beograda, projekat su neprofitne organizacije Gaia pokret čija četiri stuba delovanja su obrazovanje, umetnost, sport i zaštita životne sredine. U Silosima su se predstavljali naši brojni umetnici poput Svetlane Ninković, Dragane Ognjenović, Milene ZeVu, Mia Stanišića, ali i desetine studenata umetničkih fakulteta u Beogradu, dok su događaje održale naše vodeće manifestacije Bitef, EXIT, Belgrade Fashion Week i brojne druge. 

Iz Medonosnog vrta i pčelinjaka Silosa potekao je višestruko nagrađivani brend meda „Mad Med“, a u celoj zoni Silosa redovno se održavaju izložbe, festivali hrane i pića, predstave za decu i odrasle, edukativni paneli i konferencije, zanatske radionice, časovi joge, bazari domaćih proizvoda i čitav niz muzičkih i raznih drugih dešavanja.

Održana druga smotra studentskog stvaralaštva „Proces 2023“ u Silosima

Manifestacija „Proces 2023“ za cilj ima da osnaži studentsko stvaralaštvo kako bi još tokom školovanja mladi umetnici, ali i studenti svih profila, imali priliku da izlažu i prikaziju svoje radove, kao i da tokom smotre steknu prva radna iskustva, bilo da su iz domena produkcije ili umetnosti.

BAZAR U SILOSIMA - Brojni izlagači oduševili posetioce beogradskih Silosa

Jedan veoma lep i ispunjen vikend - čak 32 izlagača predstavili su razne proizvode među kojima su unikatna moda, zanatski džin, med, printovi, bižuterija, koža i još mnogo što šta!