X
Pogledaj sve vesti2024-06-05

U Silosima sa radom počeo penjački centar sa najvećom stenom u Beogradu!

Centar koji se nalazi u popularnim Silosima ujedno je najveće penjalište u Beogradu, visoko čak 28 metara, sa šest pažljivo formiranih i osiguranih ruta različitih nivoa, kako za početnika, tako i za domaće takmičare. Projekat su zajedno osmislili i realizovali neprofitna organizacija „Gaia pokret“ i sportsko udruženje „Utopia“ uz veliku podršku kompanije A1 Srbija.

Penjalište se prostire preko dve „baterije“ na Silosu 3 ispod kojih je mural „Zemlja u plamenu“ koji je radio naš etablirani umetnika Vuk Đurić – Endo, a koji skreće pažnju na prebrzo otapanje trajno-snežnih vrhova na planinama koje su dom penjačima i alpinistima. Sve rute su atestirane od strane nadležnih ustanova i Građevinskog fakulteta u Beogradu, a nabavljeni su i hvatovi najvišeg svetskog ranga koji se koriste u zvaničnim svetskim takmičenjima.

Od ove godine, slobodno penjanje je uvršteno i u zvanični program Olimpijskih igara u Parizu, a zanimljivo je da se upravo u Silosima od 7. do 23. juna održava izložba „Više od sporta“ u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije.

Slobodno penjanje važi i za najbrže rastući sport na svetskoj sceni upravo zbog svoje popularnosti među rekreativcima, pa ćete danas videti i predškolsku decu, pa i cele porodice kako koriste neke od penjačkih stena i tako aktiviraju celo telo. Važno je napomenuti da se na ovoj steni penje uz sigurnosni pojas na užetu uz sve takmičarske standarde bezbednosti pa je mogućnost povrede gotovo zanemarljiva, bez obzira na nivo predznanja i iskustva.

Sam centar „Silosi Utopia“ imaće i programe obuke, kao i mogućnost grupnog treninga za sportske timove na pripremama ili obrazovne institucije, kao i jačanja timova unutar kompanija. Na Silosima su predviđena i takmičenja raznih nivoa, festivali urbane kulture i rekreacije, ali i saradnja sa spasilačkim službama kakve su vatrogasne jedinice  

Kao dugogodišnji partner Doma kulture Silosi Beograd sa kojim deli  usmerenost na očuvanje kulture, ekologije, obrazovanja i javnog zdravlja, A1 Srbija podrškom izgradnji penjališta na otvorenom nastavlja da doprinosi kreiranju kvalitetnih i inovativnih sadržaja za sugrađane.

 

Društvena sabirnica Beograda i na evropskoj sceni

Zahvaljujući neprofitnoj organizaciji Gaia pokret, Silosi su postali sabirnica društvenog života Beograda gde se održavaju vodeće izložbe, izuzetno popularne žurke, festivali hrane i pića, predstave za decu i odrasle, paneli, konferencije, radionice, i uvek posećeni bazari domaćih brendova.

Nakon što su već brojni svetski mediji svetu otkrili ovo jedinstveno mesto, u narednom periodu sledi predstavljanje Silosa na međunarodnoj sceni uz programe i projekte koji su usmereni na dovođenje posetilaca u Beograd i Srbiju.

Počelo zagrevanje za Pariz – u Silosima otvorena izložba u susret Olimpijskim igrama!

Olimpijski duh sinoć je mogao da se dožive u prestonici Srbije i njenim sad već međunarodno čuvenim Silosima, na otvaranju velike izložbe „Olimpijske igre – Više od sporta“.

Martovska „Oda ženi“ u beogradskim Silosima u finalu donosi bazar, konferenciju i novi koncept gradskih žurki!

Martovski program beogradskih Silosa pod sloganom „Oda ženi“ u naredna dva vikenda donosi bazar posvećen ženskom preduzetništvu 23. i 24. marta sa oko 40 izlagača, kao i završnu konferenciju 30. i 31. marta.