X
Pogledaj sve vesti2023-01-16

Izložba „Biti mlad u Srbiji“ otvorena je u beogradskim Silosima

Izložba 20 najboljih radova u okviru foto konkursa „Biti mlad u Srbiji“ pod pokroviteljstvom Evropske Unije, otvorena je u beogradskim Silosima.

 Izloženi radovi su najbolji koje je odabrao petočlani žiri konkursa, a fotografije prikazuju kako mladi žive u Srbiji, sa kojim izazovima se susreću, kako vide svet oko sebe, određene sfere života kao što su umetnost i sport ali i borbu za bolje sutra.

 „Ovo je moja prva godina u Srbiji i tih 365 dana izgleda mi kao 600. Ova godina je počela sa idejama i ciljevima, Novi Sad je preuzeo titulu prve evropske prestonice kulture van EU, imali smo planove kada je reč o borbi protiv klimatskih promena, ali je nekako to sve moralo da se reorganizuje“, naglasio je ambasador  EU u Srbiji, Emanuele Žiofre.

 Pobedničku fotografiju napravio je Miloš Krstić, pod nazivom „Festivalska euforija“. Fotografija je nastala na svetski poznatom a domaćem festivalu Egzit. Miloš je osvojio prvu nagradu, a uz to njegova fotografija će biti objavljena u National Geographic i Politikinom zabavniku.

 

U kategoriji Najbolje fotografije građana i građanki, pored Krstića koji je osvojio prvo mesto, nagrađene su i Irena Ljubanović za fotografiju „Žena ženi solidarna“ i Jana Cekić za fotografiju „I šta ćemo sad?“.

 

 U kategoriji Najbolja fotografija EU projekta nagradu je dobila fotografija „Amputacija ne smeta razvoju snage“ Bojana Jorgića iz Niša.

ODA ŽENI - Tina Marić otvara izložbu posvećenu unutrašnjoj, senzitivnoj lepoti žene

„Oda ženi“ je vrhunac rada Tine Marić u protekle četiri godine, tokom kojih je dotadašnji fokus kreativnosti prebacila na istraživanje senzitivne ljudske prirode. Ova postavka je nastala izborom 20 radova od 2018. godine do danas, iz privatne kolekcije same autorke.

U beogradskim Silosima održan novogodišnji bazar - praznični duh i novogodišnja magija pored reke

Praznici već uveliko kucaju na vrata, novogodišnja euforija je u punom jeku, a kakva bi to euforija bila da nema i novogodišnjeg bazara.