X
Pogledaj sve vesti2023-08-22

Pod sjajem zvezda: Manifestacija koja je ovog vikenda okupila sve generacije Beograda ispred Silosa!

Beogradski susret generacija „Pod sjajem zvezda“ održao se ovog vikenda u Silosima i to u dvodnevnom formatu, u petak i subotu, 18. i 19. avgusta. U okviru tradicionalne manifestacije koja je bila propraćena šarenolikim muzičkim sadržajem, održao se i dvodnevni bazar kao i dve besplatne projekcije kultnog domaćeg filma “Mlad i zdrav kao ruža” sa Draganom Nikolićem u glavnoj ulozi. Gaia pokret, koji organizuje ovaj događaj drugu godinu zaredom, pozvao je sve da povedu svoje mame i tate, bake, deke, rođake, komšije i sve generacije kojima nedostaje korzo, ples i duh minulih vremena koji je ovog vikenda oživeo na obali Dunava. 

Kako je to izgledalo prošle godine - Pod sjajem zvezda 2022: Susret starog i novog Beograda ispred Silosa

Kako bi sve teklo u savršenom ritmu, skrojen je muzički program po meri svih generacija. Da se bake i deke savršeno provedu postarao se DJ Šlager, majstor koji je puštao hitove od 50-ih do 80-ih, posle njega do ponoći je preuzela grupa Funkier Project koja je veče obojila fank i soul muzikom, posle čega je DJ Andre nastavio sa sličnim muzičkim izborom, ali nešto savremenijeg datuma, za neke nove generacije. U subotu je usledio nastavak u istom tempu sa muzičkim sastavom „Evergreen momci“ koji su vratili posetioce u doba igranki, a u pitanju je grupa koju čine muzičari, lekari, inženjeri u kojoj je i najmlađi član već u zlatnim godinama i pamti vreme u koje nas vraćaju. Nakon njih, dvojica pionira beogradskog klabinga Brka i Peppe vrteli su house muziku iz svih era i to u ekskluzivnom šestočasovnom setu. Iako se radi o dva stuba beogradske scene koju zajedno nose preko tri decenije, bio je to njihov tek drugi zajednički nastup i to posle čak 15 godina od prvog.

Naša najpoznatija „street-art“ umetnica Aleksandra Petković TKV za ovu manifestaciju spremila je pop-up izložbu na platou ispred Gaia galerije, dok su mnogi po prvi put videli i najnoviji mural velikog formata koji zajedno oslikavaju Viktor Puškarev, Valerija Loginova i Luka Prstojević, a po čuvenim stihovima „Domovina se brani lepotom“ Ljubivoja Ršumovića i uz donatorstvo kompanije Nelt. Bazar koji je okupio 30 izlagača u petak i subotu je bio postavljen od 18 h do ponoći, a film  iz 1971. godine “Mlad i zdrav kao ruža” sa Gagom Nikolićem u glavnoj ulozi mogao se pogledati u subotu ispred Silosa 1 u dva termina.

U nedelju 20. avgusta na programu Silosa bio je Silver Sunset, kada je počasni gost Beograda po prvi put bio Krystal Klear, poznati irski DJ i producent čiji se prodor u svet velikih izdavačkih kuća desio 2013. godine, dok danas puni najpoznatije svetske klubove, a na proteklom Exitu bio je hedlajner No Sleep bine. Njemu je muzičku podršku pružila naša slikarka Marija Šević čiji DJ alter-ego je Stellarcompanion.

Nova sabirnica društvenog života Beograda

Silosi, kao nova sabirnica društvenog života Beograda, projekat su neprofitne organizacije Gaia pokret čija četiri stuba delovanja su obrazovanje, umetnost, sport i zaštita životne sredine. U Silosima su se predstavljali naši brojni umetnici poput Svetlane Ninković, Dragane Ognjenović, Milene ZeVu, Mia Stanišića, ali i desetine studenata umetničkih fakulteta u Beogradu, dok su događaje održale naše vodeće manifestacije Bitef, EXIT, Belgrade Fashion Week i brojne druge. 

Iz Medonosnog vrta i pčelinjaka Silosa potekao je višestruko nagrađivani brend meda „Mad Med“, a u celoj zoni Silosa redovno se održavaju izložbe, festivali hrane i pića, predstave za decu i odrasle, edukativni paneli i konferencije, zanatske radionice, časovi joge, bazari domaćih proizvoda i čitav niz muzičkih i raznih drugih dešavanja.

Domovina se brani lepotom! - Novi mural na beogradskim Silosima po stihovima pesme Ljubivoja Ršumovića

Gaia pokret i kompanija Nelt otkrili novi mural na beogradskim Silosima po stihovima pesme Ljubivoja Ršumovića.

Održana druga smotra studentskog stvaralaštva „Proces 2023“ u Silosima

Manifestacija „Proces 2023“ za cilj ima da osnaži studentsko stvaralaštvo kako bi još tokom školovanja mladi umetnici, ali i studenti svih profila, imali priliku da izlažu i prikaziju svoje radove, kao i da tokom smotre steknu prva radna iskustva, bilo da su iz domena produkcije ili umetnosti.